Terra: Resonans

TERRA: RESONANS
01. APRIL 2023 – 29. OKTOBER 2023

TERRA: Resonans danner optakten, når Skovhuset de kommende år stiller skarpt på forholdet mellem natur og mennesker. Med udstillingen introduceres et nyt, fleksibelt sæsonprogram, som strækker sig fra april til oktober – med plads til flere arrangementer, løbende ændringer i udstillingerne og visning af nye kunstprojekter, når de står klar. Det er et program, som er kalibreret til at skabe rum for kunstneres måde at arbejde med processer og performative handlinger, samtidig med der er plads til allerede eksisterende værker.

Udstillingen sætter gennem skiftende kunstneres værker fokus på oplevelsen af naturen som et rum, hvor man i glimt rammes af noget livsbekræftende. Man kunne kalde det en vibration eller resonans, hvor en gensidig påvirkning mellem natur og menneske skaber en følelse af tilstedeværelse og forbindelse.

I det moderne samfunds accelererende tempo og fokus på produktivitet kan vi mange gange have svært ved at indgå i en forbindelse med naturen på en meningsfuld måde. Det mener bl.a. den tyske sociolog Hartmut Rosa. I stedet har vi en tendens til at betragte naturen som en ressource eller et objekt vi kan forbruge – som et refugium vi søger ud til i længslen efter resonans og som modvægt til det accelererende samfund. Med klimaforandringer, faldende biodiversitet og pandemi er interessen for naturen taget til, ligesom vores bekymringer for fremtiden er blevet forstærket. I det ligger måske en frygt for at miste naturen som resonansrum, men måske også et håb om at komme den nærmere.

Det er i dette felt TERRA: Resonans vil kile sig ind og gennem skiftende kunstværker og arrangementer sætte tanker i gang om forholdet mellem natur og menneske. Med titlen TERRA, som refererer til både jordkloden, jordbunden og jord som element og stof, vil programmet løfte både store og små spørgsmål om natur og menneskes forbundethed, dykke ind længsler og undersøge samspil, bevægelser og modsætninger.